EU-penge redder ledige

I 2010 modtog Ringkøbing-Skjern kommune 29 millioner kroner fra EU’s Globaliseringsfond. Pengene skal hjælpe ledige, der har mistet deres arbejde som en konsekvens af globaliseringen, og har indtil videre været en stor succes.

Af Martin Ahlgreen og Rasmus Meinert torsdag d.19.april 2012

Det var på grund af massive nedskæringer på Vestas’ fabrikker i det vestjyske, at kommunen fik tildelt midlerne fra Globaliseringsfonden. Fonden træder til, når en sektor mister mange arbejdspladser i en region.

I alt har 150 personer indtil videre benyttet sig af tilbuddet om udvidet støtte til at finde beskæftigelse. Det lyder måske ikke af meget sammenholdt med de 813, der var blevet afskediget, men en stor del kom hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet.

“Allerede i foråret 2010 var over halvdelen af de afskedigede i arbejde igen. Derfor skønnede vi, at 325 personer kunne bruge hjælpen fra EU. Nu skønner jeg, at 160 – 170 personer vil nå at få gavn af pengene, inden projektet udløber,” forklarer Nikolaj Strømkjær, fuldmægtig og tilknyttet projektet.

Hvis du ser dette logo, så er projektet støttet af Globaliseringsfonden.

EU betaler, kommunen bestemmer
Indsatsen fokuserer hovedsageligt på opkvalificering og hjælp til jobsøgning.

”Vi finder selv de folk, der egner sig til projektet, herefter går vi i dialog, og finder den løsning der passer dem bedst,” udtaler Nikolaj Strømkjær.

Pengene blev udbetalt som et engangsbeløb, og det er op til kommunen, hvordan de vil bruge dem. I alt regner kommunen med at bruge 19 af de 29 millioner. Det ligger lidt over gennemsnittet for ordningen, hvor cirka halvdelen af pengene kommer tilbage til EU.

Nikolaj Strømkjær mener derfor, at kommunen har været god til at bruge pengene.

”Selvom vi ikke har kunnet bruge alle pengene, har vi gjort alt, hvad vi kunne. Der har simpelthen ikke været behov for at bruge dem alle,” siger han.

Puljen hjalp Allan
41-årige Allan Juhler er én af de 150, som globaliseringsfonden har hjulpet med at komme i gang med en ny uddannelse. Efter fyringen gik Allan en svær tid i møde. Udover at skulle kæmpe med ordblindhed, førte fyringen til en depression.

Efter afskedigelsen hjalp Vestas med at skabe kontakten til globaliseringsfonden. Her kom Allan i kontakt med uddannelseskonsulent Hanna Kirk, der er ansvarlig for at få de ledige i gang med en ny uddannelse. Allan har altid haft en passion for at arbejde med jern, og derfor var det oplagt at begynde en uddannelse som klejnsmed.

”Jeg er utrolig glad for skolen, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme i voksenlære. Jeg ville ønske, at der var endnu flere, der kunne hjælpes af den her slags projekter,” siger Allan Juhler

Ikke sidste gang
Selv om indsatsen indtil videre har været en succes, er der stadig behov for hjælp de ledige i kommunen. Vestas har igen varslet massefyringer, og kommunen er klar til at søge midler i globaliseringspuljen allerede i maj. Denne gang søger kommunen om 40 millioner kroner.

”Danmark er generelt for ringe til at få del i de midler, som ligger i EU’s mange fonde – penge som vi jo selv er med til at indbetale. Så her i Ringkøbing-Skjern giver vi den gas og tænker stort,” afslutter Nikolaj Strømkjær.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *