Antallet af blufærdighedskrænkelser eksploderer

Antallet af blufærdighedskrænkelser steg i Midt- og Vestjylland fra 2010 til 2011 med hele 80 procent. Det gør blufærdighedskrænkelse til den klart mest almindelige sædelighedsforbrydelse.

Af Rasmus Meinertz, torsdag d. 19. april 2012 

På trods af at statistikken viser, at antallet af blufærdighedskrænkelser stiger markant, oplever man ikke flere anmeldelser hos politiet i Ringkøbing. Foto: Rasmus Meinertz

I 2011 var der 149 tilfælde af blufærdighedskrænkelse i Midt- og Vestjylland mod 83 året inden. Det gør forbrydelsen til højdespringeren i statistikken og er en stigning på ikke mindre end 80 procent.

På trods af den store stigning er det ikke noget, man har mærket noget til i Ringkøbing.

”Jeg kan ikke rigtig nikke genkendende til tallene, vi har ikke oplevet nogen markant stigning i anmeldelser,” siger Jens Ole Pedersen fra Ringkøbing politi.

Hvad er blufærdighedskrænkelse?

Blufærdighedskrænkelse omfatter flere forskellige forhold. Straffelovens bestemmelser er ret brede, og det er et løbende vurderings spørgsmål, hvad den omfatter. Nogle af de mest hyppige sager om blufærdighedskrænkelse handler om seksuel beføling, blottelse og beluring. Strafferammen er fastsat til at være op til 4 år, men det er meget sjældent, der dømmes så hårdt i sagerne.

Fælles er, at blufærdighedskrænkelse omfatter en række seksuelle handlinger eller ytringer, der ikke er behandlet i den mere alvorlige ende af spektret for seksuelle forbrydelser. Det er handlinger, der er egnet til at krænke. Det er dog ikke noget krav, at en person føler sig krænket for, at handlingen er strafbar.

Kend en blotter

Blandt eksperter er der uenighed om, hvor alvorligt man skal tage specielt blottere. Nogle mener, at der er tale om forholdsvis milde forhold, og at de generelt er ufarlige. Andre mener, at det kan være starten på en karriere med mere alvorlige sædelighedsforbrydelser.

Årsagerne til denne form for afvigende seksuel adfærd er svære at kortlægge, og der er flere forskellige bud.

”Der er flere faktorer, der spiller ind. Der er fysiske ting, som problemer med testosteron niveauet, men også psykiske ting som traumer i barndommen kan spille en rolle,” forklarer sexolog Flemming Bogø.

Ofre er ofte unge piger

En undersøgelse fra 2011 viser desuden, at ofret i over en tredjedel af tilfældene var en pige på under femten år. 550 ud af 1489 forhold var rettet mod piger under femten år, det svarer til 37 procent. I alt udgør blufærdighedskrænkelser cirka 58 procent af det samlede antal sædelighedsforbrydelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *